Patricia maakt zich zorgen

Ouderen in de knel door niet rijden buurtbus

Geacht college,

Sinds 17 maart heeft Arriva de ritten van de buurtbussen ivm het Coronavirus geschrapt. De reden voor het schrappen van deze ritten heeft te maken met het feit dat er te weinig beschikbare buschauffeurs zijn. Een deel van de medewerkers zit thuis vanwege de richtlijnen van het RIVM. Tevens dienen medewerkers met lichte gezondheidsproblemen uit voorzorg thuis te blijven. 
Arriva benoemt dat het maatschappelijk belang van openbaar vervoer groot is.
Het vervoeren van reizigers die werkzaam zijn in de vitale beroepen heeft Arriva hoog in het vaandel staan. 
Buschauffeur is een vitaal beroep, hoe kan het zijn dat het OV bedrijf onze inwoners van openbaar vervoer verstokt door de buurtbussen uit de dienst te halen. En zich beroept dat zij de richtlijnen van het RIVM volgt.
Het reguliere busvervoer rijdt nu de vakantiedienstregeling hetgeen inhoudt dat er nu waarschijnlijk een overschot aan buschauffeurs is. Deze zouden de vrijwilligers wellicht kunnen vervangen.( bron omroep Brabant) 
Inmiddels zijn we een maand verder en een deel van onze inwoners is verstoken van betaalbaar  (openbaar) vervoer. 

Uiteraard wordt aan onze inwoners gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven, er zijn echter redenen genoeg te benoemen waarom mensen wel op pad moeten en waarbij zij vervoer nodig hebben. 
Het pas opgezette automaatje is gedurende het  Coronavirus en de daarbij behorende anderhalve meter maatregel niet mogelijk. We moeten zelfs vrezen dat dit mooie project voorlopig niet goed van de grond kan komen door allerlei richtlijnen. 
Een normale taxirit is voor velen een te dure optie.

Als VVD hebben we een tweetal vragen.

Is het mogelijk dat de wethouder het OV bedrijf dringend verzoekt met een         

   noodoplossing te komen voor de inwoners van Etten-Leur.

Heeft het college zelf een oplossing hoe onze inwoners van 

  A naar B vervoerd kunnen worden. 


Patricia van Baal