Kadernota

© Pixabay

Maandag 29 juni hebben wij met de gemeenteraad de kadernota behandeld. Hierin kijken wij vooral vooruit wat we willen of moeten gaan doen. Hieronder onze bijdrage deze avond.


We hebben te maken met een fors tekort van EUR 3 mln, waarvan EUR 2,8 mln op het sociaal domein. Is het dan zo slecht gesteld op het sociaal domein binnen Etten-Leur? Als we wat beter kijken naar andere gemeenten, dan doen we het in Etten-Leur nog helemaal niet zo slecht. Veel gemeenten kampen relatief gezien met veel grotere tekorten, maar dit is geen excuus om niets te doen!


Ook al is veel goed geregeld, zijn er ook zaken die beter kunnen. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar de gemeente Utrecht, maar ook Venlo. Zij hebben het net iets beter voor elkaar als het gaat om het beperken van het aantal aanbieders en de inhoudelijke afspraken die zij met deze aanbieders gemaakt hebben. Dit vertaalt zich dan ook financieel terug. Daar zijn dus nog een paar stappen te maken, maar wij zijn ervan overtuigd dat de mensen die zich hier nu mee bezig houden die uitdaging willen aangaan. Want als we zorg en ondersteuning nog effectiever en doelmatiger kunnen verlenen op het terrein van jeugdhulp en wmo, voorkomen we dat we op andere taken binnen en buiten het social domein moeten bezuinigen.


Moet de bezuinigingen dan volledig ten laste van het sociaal domein komen? Wij zijn van mening van niet en ons college gelukkig ook niet. Wij zijn en blijven een sociale gemeente en willen de mensen de zorg en ondersteuning bieden die ze nodig hebben.


Vorig jaar hebben wij met een aantal fracties tal van ideeën aangedragen. Dit jaar houden we het vooral op de hoofdlijnen. Met onze technische vragen die we eerder stelden heeft u van ons al een richting gekregen. Wat ons betreft is de bezuiniging van EUR 3 mln kaderstellend en zijn er geen heilige huisjes. Alles mag onderzocht worden. Of het nu gaat om Beheren Op Niveau, het versnellen van het ontwikkelen van bouwlocaties, het korten van subsidie op cultuur, de bijdrage aan het Turschip of Avoord, nog efficiënter werken op het sociaal domein, het is allemaal bespreekbaar wat ons betreft.


De bezuiniging van EUR 3 mln is kaderstellend en wij willen dit tekort niet bij onze inwoners ophalen door het ophogen van de OZB. De inkomsten en uitgaven MOETEN in balans en dus zal er bezuinigd moeten worden. Uitgangspunt is voor ons een sociaal Etten-Leur, waar het prettig wonen en verblijven is. Wij hebben er vertrouwen in dat het college dit voor elkaar krijgt en zien de voorstellen graag tegemoet.