Lichttorenhoofd

© Bn de Stem

Voor de VVD Etten-Leur is veiligheid in onze gemeente uiteraard een belangrijk item. Wij stelden daarom het college een aantal vervolgvragen omtrent de situatie bij de spoorwegovergang bij het Lichttorenhoofd. 

Het gaat hierbij om een tweetal punten. Om te beginnen staat het stoplicht vanuit het Lichttorenhoofd vaak nog op rood als de rode lampen van de spoorwegovergang al gedoofd zijn. We zien dan ook regelmatig mensen die onbewust door rood rijden zodra deze lichten gedoofd zijn. Dat levert op het kruispunt na de spoorwegovergang een gevaarlijke situatie op. Dit vraagt om afstelling van de stoplichten, aangepast aan de spoorwegovergang. Daarnaast wordt het Westelijk fietspad massaal in twee richtingen gebruikt. Als dit gefaciliteerd wordt in de vorm van een stoplicht en er twee richtingen van gemaakt wordt is het ook de meest logische en een veiligere route.  

Als VVD zijn wij al jarenlang voorstander en voorvechter van een spoortunnel om de verkeerssituatie in Etten-Leur te verbeteren. Recentelijk is raadsbreed gekozen voor een spoortunnel. Aangezien die in de planning voor een Oostelijke randweg in de buurt van bovenstaand kruispunt komt zijn wij geen voorstander van een rigoureuze aanpassing van het kruispunt. Dat vraagt immers om een stevige investering die mogelijk binnen enkele jaren al tenietgedaan wordt.  

Naast aanpassing van de stoplichten op de spoorwegovergang vragen wij dus om een inschatting van de kosten van aanpassing van het fietspad. Wij verwachten dat deze relatief beperkt zijn en ook zodra er een spoortunnel komt nog relevant blijft.